Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Testis kanseri testis içinde yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasından ötürü oluşur. Testis kanserinde erken teşhis önem taşır. Tümör diğer organlara bulaşmamışken iyileştirilmesi önem taşır. Testis kanserinde oluşan tümörler seminom ve nonseminom olmak üzere iki tiptir. Seminom tümörler radyoterapi ve kemoterapiye iyi yanıt verebilirler. Nonseminom tümörler ise hastalığın yayılımına göre farklılık gösterir.

Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Testis kanseri belirtilerinden en yaygını testis içinde hissedilen ağrısız şişliktir. Sert bir şişlik şeklinde görülür. Skrotumda ağırlık hissi oluşturabilir ve aniden sıvı toplanması olabilir. Kitle ağrılı da olabilir. Testis kanseri lenf bezlerine kadar sıçramış olabilir. Sıçradıysa sırtta ve kasıkta ağrıya neden olabilir. Testis kanserinin en sık yayıldığı organ ise akciğerdir. Kanserin akciğere bulaşması nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısına neden olabilir. Vücutta yumrular oluşmasına yol açabilir. Hastaların çoğu alt abdominal bölgede, anal bölgede, skıotumda hafif sızlama veya ağırlık hissi şikayetiyle doktora başvurur.

Testis Kanseri Tanısı

Testis kanseri tanısı için birtakım testler gerekir. Üroloğa başvuran hasta önce öyküsünü anlatır. Sonrasında doktor fizik muayene yapar. Herhangi bir şüphe durumunda hastadan ultroson sonuçları ve tümör belirteci istenir. Hastalığın yayılma şüphesi varsa batın, akciğer grafisi ve akciğer tomografisi istenir.

 

testis-kanseri-belirtileri-nelerdir

 

Testis Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Testis kanserinin evreleri 3 aşamadan oluşur. Bunlar şu şekildedir;

  • 1. Evre: Tümör sadece testiste yer alır. Yayılma olmamıştır.
  • 2. Evre:Karın bölgesindeki lenf bezlerine tümör yayılım göstermiştir.
  • 3 Evre: Sadece komşu lenf bezlerine yayılım olmamış aynı zamanda uzaktaki lenf bezlerine de yayılım olmuştur. Akciğerlere kadar yayılım olabilir.

Testis Kanserinde Seminomların Tedavisi

Testis kanserinde seminomların tedavisi şu şekildedir; Evre 1 seminomlu hastalarda radikal orşiektomi sonrası retroperitoneal radyoterapi (2500-3000 cGy) önerilir. Düşük evreli hastalarda kür oranı % 99'a ulaşır. Seminom ayrıca platinum içerikli kemoterapi kombinasyonlarına duyarlılık gösterir. Radyoterapi sonrası kurtarma tedavisi olarak kemoterapi uygulanması gerekir. Daha ileri evrelerde ve AFP yükselmesine neden olan büyük kitlelerde öncelikle kemoterapi uygulanması gerekir. Çoğunlukla kemoterapi sonrası kitleler fibrozise uğrar. Kemoterapi sonrası hala rezidüel kitle varsa cerrahi tedavi yapılmalıdır. Günümüzde seminomlara 4 kür sisplatin + etoposid veya 3 kür BEP verilir.

testis-nedir

Testis Kanserinde Nonseminomatöz Germ Hücreli Tümör Tedavisi

Testis kanserinde nonseminomatöz germ hücreli tümör tedavisi şu şekildedir; Evre 1 hastalığı olanlarda standart ve en iyi tedavi RPLND 'dur. RPLND transabdominal veya torakoabdominal yaklaşımla olabilir. RPLND'nin uzun dönemdeki genel yan etkisi sempatik sinir liflerinin zedelenmesine bağlı olarak ejakülasyon problemleri ve infertilitedir. Geliştirilen cerrahi tekniklerle morbidite oranının minimuma indirilmesine çalışılır. Yüksek evreli büyük retroperitoneal kitlesi olan hastalarda platinum içeren kemoterapi kombinasyonları bu tümörlerin tedavisinde çok önemli yer edinmiştir. Kemoterapi sonrası rezidüel kitleye cerrahi işlem gerekir.

Testis Kanseri Tedavi Sonrası Nüks Eder Mi?

Testis kanseri tedavi sonrası nüks etme ihtimali vardır. Ancak bu ihtimal düşüktür. Orşiektomi sonrası başka bir tedavi yapılmaksızın yoğun takip edilen hastalarda 4 yıl içinde nüks oranı %30 civarındadır. Erken evre hastalıkta hastaların %75'i orşiektomi tedavisi sayesinde iyileşmiştir.

Hastaların tümü düzenli takip altında tutulması ve dikkatli fizik muayeneye tabi tutulmaları gerekir. Çünkü olası lenf nodu metastaz ve nüks intraabdominal kitle sonrasında sorun oluşturabilir. Tam kan sayımı ve tümör marker düzeylerine (AFP, |3HCG, LDH) laboratuar araştırmaları içinde bakılmalıdır. Akciğer metastazına yönelik akciğer radyogramı çekilmelidir. Seyrek olarak da batın içi nüks araştırılmaabdominal BT ile gerçekleştirilmelidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

mikroskopik-cerrahi
Mikroskopik Cerrahi

Üriner sistem cerrahisinde kullanım alanı nadir olan mikroskopik cerrahi varikosal am…

Devamını Oku
perkutan-tas-cerrahisi
Perkütan Taş Cerrahisi

Perkütan taş cerrahisi, son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte kapalı bir şekild…

Devamını Oku
psa-prostat-spesifik-antijen-nedir
PSA (Prostat Spesifik Antijen) Nedir?

Prostat hastalığı ile ilişkili olarak yapılan testlerin başında PSA (Prostat Spesifik…

Devamını Oku