Testis erkek üreme organı olan penisin her iki yanında bulunan yapıdır. Testis yani er bezlerinin testosteron hormonunu salgılaması, spermlerin üretilmesi gibi işlevleri bulunur. Testislerin yapısında yaklaşık olarak 400 metre uzunluğunda mikroskobik kanallar bulunur. Bu mikroskobik kanalların içerisinde ise sperm oluşumu gerçekleşir. Mikroskobik kanalların etrafındaki hücrelerde de testosteron üretimi gerçekleşir. Sperm üretimi yetişkin bir erkekte 1 milyon civarıdır.
Testis Ağrısı Neden Olur?
Testis ağrısı nedeni birçok şekilde olabilir. Testiste ağrı şu sebeplerden olabilir;
- Varikosel (testis toplardamarı genişlemesi)
- Epidimo orşit (cinsel yolla geçen hastalıklara bağlı olarak testis iltihabı)
- Testislere alınan darbe; çarpma, tekme, ezilme gibi
- Testis çevresinde su toplanması olabilir.
- Testis torsiyonu
Testiste geçmeyen ağrı görülürse muhakkak doktora danışılmalıdır.
Testis Hastalıkları Nelerdir?
Testis hastalıkları kişinin yaşam kalitesini etkiler. Bu hastalıklar şu şekildedir;
- Varikosel; toplardamar genişlemesi,
- Hidrosel Hastalığı; testisi saran zarlarda fazla sıvı toplanması,
- Spermatosel Hastalığı; testis üzerinde ağrısız küçük kitlelerin oluşması,
- Orşit Hastalığı; testislere gelen kan içerisinde mikroorganizma oluşması,
- Epididimit Hastalığı; mikroorganizmaların epididimit bölümüne ulaşması,
- Testis Torsiyonu; kan taşıyan damarların burulması,
- İnmemiş Testis; doğum esnasında testisin torbaya inmemesi
- Testis Kanseri
Testis Kaşıntısı Neden Olur?
Testis kaşıntısı erkeklerin sıkça karşılaşabildiği bir durumdur. Kaşıntı nedenleri şunlar olabilir;
- Yürüyüş sonrasında kasık bölgesinde terleme olabilir. Bu da testislerde fazla kaşınmaya neden olabilir.
- Her gün temizleme işlemi uygulanmaması
- Tahriş veya sürtünme,
- Genital bölgede kuruluk,
- Enfeksiyon
testis kaşıntısı yaşanıyorsa birkaç gün temizleme işlemleri uygulanmalıdır. Hala kaşıntı varsa ürolog muayenesi gerekir.
Testis Torsiyonu Nedir?
Testis torsiyonu testisin kendi etrafında dönmesidir. Bu yüzden de damarlar testisin kan dolaşımını sağlayamaz duruma gelir. Testis torsiyonu şüphesi olan kişilere Dopler Ultrasonografi çekilir. Bu hastalık genelde çocuklarda meydana gelir. Yenidoğan ve ergen grubunda fazla gözükür. İnmemiş testise sahip kişilerde testis torsiyonu bulunma ihtimali daha fazladır. Tedavisi ise cerrahi işlemdir.
Testis Tümörleri
Testislerde tümör meydana gelebilir.15-35 yaş arası erkeklerde en sık görülen tümör, malign tümörüdür. Erkeklerin yaşamları boyunca testis tümörüne yakalanma riski %0.2 oranındadır. Tümörlerin %90-95'i ise germinal dokudan kaynaklanır. Testisin germ hücreli tümörleri pure seminom ve nonsemmomatöz germ hücreli tümörler olarak sınıflandırılır. Seminomlar radyoterapiye oldukça duyarlıdır. Nonseminomatöz germ hücreli tümörlerde kemoterapi tedavisine duyarlılık gösterir ve olumlu sonuçlanırlar. Son yıllarda ileri görüntüleme yöntemleri ve tümör belirteçlerinin birlikte kullanımı yaygınlaşmıştır. Cerrahi tekniklerdeki değişiklikler ile olumlu yanıtlar artmıştır.
Testis Kanseri Etkenleri Nelerdir?
Testis kanserinin bilinen kesin bir nedeni bulunmaz. Germ hücreli tümörlerin görülme sıklığında, hem doğumsal hasar hem de sonradan ortaya çıkan faktörlerin önemli olduğu bilinir. Bu faktörler için de inmemiş testis faktörler arasında gösterilir. Testis tümörlü hastaların % 7-10'unda inmemiş testis önemli öyküsü görülür.
Testis Fıtığı Nedir?
Testis fıtığı kasık fıtığı olarak da bilinir. Karın içi basıncının oluşmasına neden olan öksürme, hapşırma, zorlanma ve ıkınma gibi sebeplerden oluşur. Erkeklerin %27’si testis fıtığına yakalanır. Bebek daha annesinin karnında gelişimi olurken testisler karın içinde oluştuktan sonra kasık kanalından testis torbasına doğru iner. Doğumdan sonra kasık kapanır ancak bazen kapanmayabilir. Bu kapanmama durumunda da karın bölgesinde zayıflık oluşmuş olur. Bu zayıflıkta fıtığa neden olabilir. Ayrıca çok ağır kaldırmak da testis fıtığına neden olabilir. Belirtileri ise kasık bölgesinde şişlik, bulantı, kusma, gaz çıkaramama, fıtık bölgesinde kızarma ve morarma, iştahsızlık olarak gösterilebilir.