Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Mesane (idrar torbası) karın alt bölümünde içi boş olan bir organdır. İdrarın birikmesi ve boşaltılmasını sağlar. Mesane, böbreklerde kanın süzülmesi sonucunda idrarı biriktirir. İdrar mesaneye üreter olarak adlandırılan iki tüp aracılığıyla geçer. Mesanede biriken idrar mesanenin idrar alma hacmine ulaşınca işeme yoluyla atılır. Mesane ortalama 500 ml hacminde bir organdır. Mesanenin dolup boşaldıkça hacmini değiştirmesine yardım eden kas tabakası bulunur.

Mesane Görevi Nedir?

Mesane üriner sistemin son organıdır. Böbrekler, vücut içerisinde olan sıvının dengesi sağlamak ve kandan bazı zehirli maddelerin temizlenmesini sağlar. Bunun neticesinde de günde 1,5 litre idrar oluşturur. Oluşan bu idrar mesaneye gönderilir. Mesanenin çalışması sinir sisteminin gözetimi altındadır. Burada toplanan idrar belli bir noktaya geldikten sonra kişide idrar yapma isteği ortaya çıkar.

Mesane Hastalıkları Nelerdir?

Mesane hastalıkları sistit, mesane kanseri, idrar kaçırma olarak sıralanabilir.

  • Sistit: Mesanenin iltihaplanma durumuna sistit denir. Bakteriler bu enfeksiyona neden olur.
  • Mesane Kanser: Mesaneyi oluşturan hücreler kontrolsüz olarak çoğalırsa tümör oluşur. Yüzeyel mesane kanseri de hücre çoğalmasının sadece mesanenin yüzeyel katmanında sınırlı kalmasıdır.
  • İdrar Kaçırma: Birçok nedeni olabilir. Vajina enfeksiyonu, mesane taşları, tümörleri, zorlu doğumlar, karın bölgesine uygulanan şua tedavisi, menopoz sonrası hormonal değişiklikler ve prostat büyümesi gibi nedenlerden dolayı mesane çıkışında tıkanıklık olabilir. Bu tıkanıklık da idrar kaçırmaya sebep olur.

Mesane Ağrısı Neden Olur?

Mesane ağrısı sürekli yaşanmıyorsa iltihaplanma olmuş olabilir. Bu durumda ilaçla tedavi mümkündür. Ancak geçmeyen mesane ağrısı bulunuyorsa mesane ağrı sendromu yaşanıyor olabilir. İntersitisyel sistit olarak adlandırılan bu hastalık 100 bin kişinin 300’ünde görülür. Hastalığın semptomları ise sadece ağrı değildir. Gece gündüz fark etmeksizin idrar sıklığı, idrar geldiği anda aşırı baskı hissettirmesi gibi durumlar da görülür. Hastalığın çok belirgin bir özelliği vardır. Bu ağrı hastayı intihara sürükleyecek kadar depresyona sokabilir.

Nörojenik Mesane Nedir?

Nörolonik mesane hastalığı omurilik, sinir problemleri ya da beyin nedeniyle mesanenin kontrol edilemez hale gelmesidir. Nörolojik mesaneye aşağıdakilerden biri sebep olmuş olabilir.

  • Travma ve kazalar
  • Merkezi sinir sistemi tümörleri
  • Ağır metal zehirlenmesi
  • İnme
  • Parkinson hastalığı
  • Multipl Skleroz
  • Omurilik yaralanmaları
  • Omurga ameliyatları

bunlardan biri yaşanmışsa ve idrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma, mesanede sıkışıklık, idrar tıkanıklığı şikayetleri varsa nörojenik mesaneye sahip olabilirsiniz.

mesane-sarkmasi

Mesane Duvarı Kalınlaşması

Mesane duvarı kalınlaşması sebebi olarak enfeksiyon, tümör oluşumu, tıkanıklık olması gösterilebilir. Mesane duvarının kalınlığı normalde boşken ortalama 1,55 mm, doluyken 3 mm olarak tespit edilmiştir. İlaçla veya cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

İnvazif Kanser Nedir?

İnvazif kanser, kanserin ilerlemesiyle oluşur. Yüzeyel kanserin tekrarlaması ile birlikte hastalığın ilerlemesi de söz konusu olabilir . Bu durumda kanser derinleşerek kas tabakasına geçebilir. Buna invazif kanser denilir. Kas içinde olan kanser dışarıya doğru ilerleyebilir. Mesane kanseri mesane çevresindeki lenf bezlerine yayılabilir. Yayılan tümörlü hücre birçok organa da ulaşabilir. Tümör akciğere ulaşırsa buna metastatik mesane tümörü denilir.

Mesane Kanseri Nedir?

Mesane kanseri tanı anında %70’ i yüzeyeldir. Hasta takip edilmez ise tekrarlama ve evre ilerlemesi ihtimalinin yüksek olduğu gözlemlenir. Mesane kanseri bazen vücudun diğer organlarına yayılım gösterebilir. Yapılan araştırmalara göre mesane kanserinin erkeklerde kadınlara oranla daha sık ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. İleri yaştaki insanlarda genç insanlara oranla mesane kanseri olma olasılığı daha fazladır. Erken teşhis önemlidir.

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane kanseri belirtisi en fazla idrarın kırmızıya yakın renkte olması olarak görülür. Bunun haricinde diğer belirtiler şu şekildedir;

  • Sebepsiz kilo kaybı,
  • Kasık bölgesinde kitle,
  • Kasık bölgesinde doluluk hissi,
  • İdrarda kan pıhtısı varlığı,
  • İdrarda kan varlığı,
  • Şiddetli sırt ağrısı,
  • Acil idrar yapma ihtiyacı
  • Halsizlik
  • Kasıkta ağrı oluşumu ve kasığın üst bölgesinde ağrı
  • Sık sık idrara çıkma isteği

Mesane kanseri ileri evresinde başka organlara da bulaşır. Kanser bu durumda o organlara yönelik şikayetlerde bulunulmasına sebep olur.

Aşağıdaki Görsellerde Kadın ve Erkek Üriner Sistemi Anlatılmaktadır;

mesane-kanseri-nedir

mesane-nedir

 

Mesane Kanseri Tedavisi Nedir?

Meme kanseri tedavisinde kanserden kurtulmak için iki tip ameliyat vardır. Birincisi TUR ameliyatı denilen kapalı ameliyat yöntemidir. Yüzeyel mesane tümörlerinin tanı ve tedavisinde uygulanır. İkincisi ise kas dokularına ilerlemiş kanserli hücrelerin çıkarılması disiplinine dayanır ve tıp literatüründe bu ameliyat radikal sistektomi olarak tanımlanır.

Mesane Sarkması

Mesane sarkması; üretranın veya mesanenin vajinanın içine ve dışarıya sarkmasına idrar torbası sarkması olarak adlandırılır. Tıpta sistosel olarak geçmektedir. Bu rahatsızlık genellikle kadınlarda görülür. Sistosel mesanenin vajina içerisine doğru fıtıklaşmasına denir. Mesane sarkması da idrar torbasının rahim içerisine doğru bombeleşmesine denir. Bu nedenle öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma ve ağır yük kaldırma durumları idrar kaçırma problemleri yaşanır.

Mesane Sarkması Tedavisi Nedir?

Mesane sarkması tedavisi çoğunlukla hasta dokusu kullanılarak idrar torbasının yukarıya kaldırılması işlemidir. Bu yöntemden daha etkili bir diğer tedavi yöntemi ise sarkmanın çok şiddetli olduğu durumlarda mes adı verilen tıbbi bezlerin mesane altına yerleştirilmesidir. Bu tekniğin başarısı da %90’lardadır.

Mesane ağrısı nereye vurur?

Mesane karın alt tarafında yerleşiktir ve idrar biriktiği zamanlarda ağrı yapabilir. Kasıklar ve karın alt bölgesinde ağrıya sebep olabilir.

Mesane kanseri nasıl anlaşılır?

Mesane kanseri kasıkta ağrı ile kendini belli edebilir. Bu duruma ek olarak sık sık idrar yapma isteği ve idrardan kan geliyorsa bir doktora danışmak gerekir.

Mesane kanseri neden olur?

Yaş, sigara kullanımı, tekrarlayan mesane iltihapları, bazı kemoterapi gibi tedavi türleri mesane kanseri oluşumuna neden olabilir. 

Mesane sarkması kimlerde görülür?

Çok sayıda doğum yapmış ve zor doğumlar mesane sarkmasına neden olabilir. 

Mesane sarkması nasıl anlaşılır?

Mesane sarkması elle kontrolde fark edilebilir. Vajinanın içerisine veya dışarısına doğru görülen şişlik mesane sarkmasına işarettir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

mesane-kanseri
Mesane Kanseri

Mesane kanseri mesane içerisinde yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasına denir. Ge…

Devamını Oku
mesane-sarkmasi
Mesane Sarkması

Mesane sarkması mesanenin vajen içine veya dışarıya sarkmasına denir. İdrar kesesinin…

Devamını Oku
mesane-kanseri-nedir
Mesane Kanseri Nedir?

Mesane kanseri hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması sonucunda gelişir. Mesane iç k…

Devamını Oku