Prostat tedavi seçenekleri prostat hastalığına göre değişir. Öncelikle şikayetlere hangi prostat hastalığının neden olduğu bulunur. Prostat hastalıklarının belirtileri benzerdir. Ancak üroloji doktoruna danışılarak geçilen tetkiklerden sonra nasıl bir tedavi yöntemi belirleneceği bulunur.
İçindekiler
Prostatta Gözleyerek Beklemek
Prostatta gözleyerek beklemek ilk seçenektir. Eğer hastanın şikayetleri azsa ve hayati sürecini engellemiyorsa gözleyerek beklenir. Söz konusu olan prostat büyümesi ise genelde bu yöntem kullanılır. Prostat büyümesi 45 yaş üstü birçok erkek bireyde görülür. Yaşam kalitesini düşürmediği durumlarda ise genelde müdahale yapılmaz. Ancak büyüme çok fazla olur ve idrar yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve mesanede taş olması gibi sonuçlar doğurursa kesinlikle tedavi gerektirir.
Prostatta İlaç Tedavisi
Prostatta ilaç tedavisi orta şiddette yakınmaları olan hastaların tedavisinde kullanılır. Kullanılan ilaçların etkisi için sürekli kullanım önemlidir. Bu ilaçlar şöyle sıralanabilir;
- Alfa Blokörler; Yüksek tansiyon tedavisinde de etkili olan ilaçlardır. Mesane boynundaki ve prostattaki düz kasları gevşetirler. Bu sayede idrar akımı daha kolay gerçekleşir. Alfa blokör ilaçları rahatlama sağlar ancak prostatı küçültmeye yardımcı olmazlar. Etkileri hızlıdır. Her gün bir tane ağızdan alınarak kullanım sağlanır. İlaçların yan etkileri de mevcuttur. Halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı ve nefes almada zorlanma gibi sonuçlar doğurabilir.
- Alfa Redüktaz İnhibitörleri; Alfa blokörden farkı prostatı küçültebilmesidir. Ayrıca etkisini daha uzun süre kullanımda gösterir. En az 3-6 aylık kullanım gerekir.
Prostatta Ameliyatsız Tedavi
Prostatta ameliyatsız tedavi yöntemi ilaç tedavileri yetersiz kaldığında kullanılır. Ayrıca hastanın fazla kanama riski varsa da tercih edilir. Prostatikstentler sayesinde idrar kanalı açık tutulur. Spiral boru şeklindedir ve prostat kesimine yerleştirilir. Bu işlemde anestezi gerekmez. Uzun süreli kullanımda sorun çıkarabilir.
Prostat Tedavisinde Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
Prostat tedavisinde ameliyat yöntemleri açık ve kapalı olarak değişir. İlaç tedavisi yeterli gelmediğinde yapılır. Prostatikstentlerin uzun süreli kullanılamadığı durumlarda da ameliyatlara başvurulur. Ayrıca, tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonu, böbrek işlevlerinde bozulma meydana gelmesi, idrar kesesinde taş, hiç idrar yapamama, ciddi ve tekrarlayıcı kanamalar olması durumlarında ameliyat zorunlu hale gelir. Ameliyatlar diğer organlara zarar verilmeden gerçekleştirilir.
Açık Prostat Ameliyatı Nedir?
Açık prostat ameliyatı, büyük prostatı olan hastaların tedavisinde en yüksek etkiyi sağlayan tedavi şeklidir. Buna karşın komplikasyonları da daha fazladır. Ayrıca, iyi huylu prostat büyümesi ile birlikte büyük mesane taşı varlığında da bu yöntem kullanılabilir. Açık operasyonda karnın alt bölgesinden kesi yapılır ve prostat çıkartılır. Operasyon sonrasında hafif-orta şiddette ağrı oluşabilir. İdrar sondası çoğunlukla 5-7 gün arasında çekilir ve bu süre içinde hastanede kalınması gerekir. Açık ameliyatta hastanın iyileşme oranı %95’tir. Ameliyat sonrası kısa vadede kanama ve enfeksiyon riski bulunmakla birlikte yara iyileşmesinde sorunlar yaşanabilir.
Kapalı Prostat Ameliyatı Nedir?
Kapalı prostat ameliyatı TURP olarak kısaltılır. Açılımı Transüretral Prostat Rezeksiyonu olan bu ameliyatlar en sık iyi huylu prostat ameliyatında (BPH) kullanılır. İdrar kanalından içeri girilir ve büyümüş olan prostat dokusu küçük parçalar halinde kesilerek çıkarılır. Kesiği küçük olduğundan hastanede kalma süresi birkaç gündür. Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TURP) yapılan hastaların %90 kadarında düzelme görülür. Bu işlemden sonra kısa süre içerisinde ya da uzun süre içerisinde bazı sorunlar oluşabilir. Bu ameliyat türünde de kanama veya enfeksiyon riski bulunur. Uzun vadede ise ejakülasyon sıvısının (meni) mesane içine geri kaçması, ender olarak idrar kanalında darlık veya penis sertleşmesinde (ereksiyon) zayıflama gözlenebilir.
Prosttatta Lazer Ameliyatı Nedir?
Prostatta lazer ameliyatı lazer kullanılarak yapılan ameliyatlar kapalı prostat ameliyatlarına çok benzer yöntemler ve aletler kullanılarak uygulanır. Kullanılan lazer enerjisi ve türüne göre farklılık gösterir. İki teknik diğerlerine göre daha yaygın olarak kullanılır. Holmium lazerle prostat ameliyatları (HoLAP ve HoLEP) kullanılabilmekle beraber yeşil ışık (greenlight) olarak bilinen fotoselektif prostat buharlaştırması da kullanılabilir (PVP). HoLAP ve HoLEP, Holmium lazer enerjisi kullanılarak prostatın buharlaştırılması işlemidir. Kesilerek de dışarı alınabilir. HOLEP avantajları ise şöyledir; daha az kanamaya yol açar, büyük prostatlara da uygulanabilir ve iyileşme süresi de kısadır.