Prostat kanseri nedir olarak sorulan sorunun cevabı prostat bezinde yer alan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmasıdır. Erkeklerde en çok görülen 2. kanser türüdür. 65 yaş ve üzerindeki her 12 erkekten 1’inde görülür. Erken tanı sayesinde başarı oranı yüksektir. Prostat, erkek üreme siteminde yer alan kestane büyüklüğünde olan bir salgı bezidir. Görevi ise semenin vücuttan kolay atılmasını sağlayan sıvı üretimidir. Prostat kanseri oluşması durumunda bu sıvı üretimi sağlanamaz. Kanserin yayılması da söz konusudur.
Prostat Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Prostat kanserinin nedenleri olarak ileri yaş, ailenin herhangi bir bireyinin prostat ya da meme kanseri olması, hayvansal protein ve yağ içeriği zengin gıdaların çokça tüketilmesi, sigara kullanımı, obezite ve hareketsiz bir yaşam, erkeklik hormonu düzeyleri gösterebilir. Bu durumlarda olan bireyler için prostat kanseri riski yüksektir. Ancak bu faktörlere sahip insanların kesinlikle prostat kanseri olacağı söylenemez. Yapılan araştırmalara göre bu kanserin kesin bir nedeni yoktur. Prostat kanseri sebepleri kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin önemli rol oynadığı bilinmektedir. Genetik faktörler daha hızlı ilerleyen, kötüleşen hastalıkla ilişkilir. Aynı zamanda ileri yaş, obezite, düzensiz beslenme ve sigara kullanımı da prostat kanseri risk faktörleri arasındadır.
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanseri belirtileri ile iyi huylu prostat büyümesinin açığa çıkardığı belirtiler birbiri ile benzerlik gösterir.
Bu belirtiler;
- Boşalma sırasında ağrı şikayeti
- İdrar yapamama ya da idrar sırasında zorluk yaşanması
- Ereksiyon problemleri
- Sık sık idrara çıkma
- Dışkılama sürecinde zorluk yaşanması
- İdrarın damla damla yapılması
- İdrar ve menide kan görülmesi
Yukarıdaki şikayetlerden birinin ya da birden fazlasının varlığı durumunda mutlaka alanında tecrübeli bir üroloji uzmanına başvurulması önerilir.
Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Prostat kanseri tanısı konması için birçok yöntem vardır. Rutin kontroller sırasında ya da yukarıda bahsi geçen şikayetlerin yaşanması durumunda üroloji uzmanına başvurulduğunda, hekim tarafından yapılan parmakla makattan muayene sonucunda tümörün varlığı tespit edilebilir. PSA yüksekliği ve/veya parmakla rektal muayenede anormallik prostat biyopsisi yapılması için ana sebeplerdir. Prostat biyopsisi klasik kör örnekleme ya da MR daki şüpheli alanlara göre hedefe yönelik olarak yapılır. Prostat spresifik antijen testi olarak da adlandırılan PSA testi kan yolu ile yapılır. Transrektal ultrasonografi denilen görüntüleme ise bir başka tanı yöntemidir. Bu yöntemin yanı sıra özellikle cerrahi operasyon planlanan hastalarda prostat MRI, bilgisayarlı tomografi yöntemlerinden de faydalanılır.
Prostat Kanseri Evreleri Nelerdir?
Prostat kanseri evreleri 4 aşamadan oluşur. İlk evrede prostatın içerisinde tümör vardır, küçüktür ve diğer organlara yayılma yoktur. 2. evrede prostatın daha iç tarafına ilerleyen bir tümör vardır. Burada da etrafa yayılma yoktur. 3. evrede prostat kapsülünün ilerisine yayılan bir tümör vardır. Bu evrede de lenf nodu ve başka organlara yayılımı bulunmaz. 4. evrede ise diğer dokulara yayılım olmuştur. Lenf nodlarına ilerlemiştir. Kemik, karaciğer ve akciğerlere de yayılımı olmuş olabilir.
Aynı zamanda bu süreçte; tümörün boyutu, kanserin lenf bezlerine yayılıp yayılmadığı da değerlendirilmektedir.
den oluşmaktadır;
- Birinci evre prostat kanseri: Tümör prostat bezi içerisindedir ve oldukça küçüktür. Diğer organlara yayılım söz konusu değildir. Tümör klinik olarak gösterilemez.
- İkinci evre prostat kanseri:Tümör prostat bezi içerisinde sınırlıdır. MR ile tanı bu evrede mümkün olabilmektedir.
- Üçüncü evre prostat kanseri:Tümör prostat kapsülü (zarı) ile birlikte sperm kesesine yayılmıştır.
- Dördüncü evre prostat kanseri: Tümör çevre organlara ve lenf nodlarına yayılmıştır.
Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Prostat kanseri tedavi yöntemleri; radikal prostetaktomi, hormonal tedavi, radyoterapi tadavileri örnek olarak gösterilebilir. Hastalığın sürekli takibi gerekir. Robotik cerrahi yöntemi günümüzde oldukça gelişmiş bir yöntemdir. Robotik cerrahi ile de bu hastalığa tedavi uygulanabilir. Prostat kanserinin 1. ve 2. evresinde radyoterapi uygulanabilir ya da cerrahi müdahale yapılabilir. Bu uygulamalardan sonra ise hormonal tedaviye başlanabilir. 3. evrede ise radyoterapi veya cerrahi müdahaleden sonra 5 aylık bir kemoterapi uygulanabilir. Böylece hastanın iyileşme süreci daha çok desteklenmiş olur.
Prostat Kanserine Ne İyi Gelir?
Prostat kanserine ne iyi gelir dendiği zaman ilk öncelik sağlıklı bir yaşam düzenidir. Düzenli spor, sigara tüketimini bitirmek ya da azaltmak, sağlıklı bir beslenme programı uygulamak yapılabilecek şeylerden bazılarıdır. Beslenme programında ise çinko, selenyum zengini besinleri tüketmek, tam tahıllı ürünler kullanmak, meyve ve sebzenin sık tüketilmesi önerilir
Prostat Kanseri Ameliyatı Sonrası
Prostat kanserinin tedavisinde uygulanabilecek cerrahi yöntemler birden fazladır. Açık, Robotik ya da laparoskopik yöntemler ile uygulanan prostat kanseri ameliyatı tıp literatüründe radikal prostatektomi olarak tanımlanmaktadır. Prostat kanseri ameliyatı sonrasında iyileşme süreci yaklaşık 1-2 hafta sürmektedir ve bu süreçte istirahat edilmeli, araç kullanılmamalıdır. Aynı zamanda ameliyat sonrası süreçte 6 ay boyunca egzersiz uygulanmamalı, bununla birlikte sağlıklı beslemeye de dikkat edilmelidir.
Robotik Prostat Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Prostat kanserinin robotik cerrahi ya da açık ameliyat yaklaşık olarak aynı sürede tamamlanmaktadır. Yaklaşık 2 ila 3 saat süren operasyon süreci sonrasında yoğun bakıma ihtiyaç duyulabilmektedir. Genel olarak kanama miktarı robotik ameliyatlarda daha azdır.
Prostat kanseri genel olarak ileri yaş hastalığıdır. Ama aile hikayesi olan bireylerde görülme riski daha artmaktadır. Prostat kanserinden korunabilmek için net bir şey bulunmamaktadır. Ama içerdiği likopen maddesinden dolayı doğal kırmızı her sebze ve meyvenin koruyucu etkisi olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Prostata neden olan beslenme düzenini değiştirmek için bazı besinleri hayatımıza daha sık dahil etmemiz gerekmektedir. Özellikle nar, kabak çekirdeği, yeşil çay, somon gibi besinler tüketilmelidir.Prostat kanseri neden olur?
Prostat kanserinden korunmak için ne yapmalı?
Prostatı azdıran yiyecekler nelerdir?